Pomocí vakuování můžete prodloužit čerstvost potravin a udržet je chutné a výživné o něco delší dobu. Ale napadlo vás někdy, co všechno vlastně je možné vakuovat?
Možná vás překvapí, že nejde jen o maso nebo zeleninu. To zná snad každý, ale vakuovat můžete vlastně skoro cokoliv. Od drobných oříšků až po hotové polévky. Pojďme se na to tedy podívat trochu blíž a jak na to.
Maso a ryby – klasika, kterou využijete na mnoho způsobů
Maso je jednou z nejčastěji vakuovaných potravin. Díky němu si dokáže lépe zachovat šťavnatost a vydrží čerstvé až 5x déle. Navíc při vakuování ryb se nemusíte bát nepříjemného zápachu v lednici. Vakuová balička, jako například Maxxo VM Profi, si s tím hravě poradí. Její výkonný odsávací systém zajistí, že v sáčku nezůtane žádný vzduch a potraviny budou dokonale chráněné ať už se je rozhodnete uložit do mrazáku nebo vařit metodou sous-vide.
Tip: Zkuste maso před vakuováním marinovat! Díky podtlaku marináda rychleji pronikne do vláken, a vy si ušetříte čas při přípravě.
Ovoce a zelenina – delší čerstvost a šťavnost
Ať už máte přebytek sezónního ovoce, nebo chcete zeleninu uchovat co nejdéle čerstvou, vakuování je k tomu skvělým prostředkem. Strukturované vakuovací sáčky jsou k dostání ve větších rozměrech vhodných na balení objemnějších porcí, zatímco ty menší jsou ideální pro menší porce jahod, borůvek nebo třeba mrkve. Sáčky jsou navíc odolné vůči mrazu, takže můžete ovoce uložit i do mrazáku na pozdější použití. Třeba na smoothies nebo domácí zmrzlinu.
Jak na to? Křehké ovoce, jako jsou maliny, nejdříve zmrazte na tácku a až poté vakuujte. Tímto způsobem se zbytečně nepomačkají.
Hotová jídla – ušetříte si čas i energii
Neumíte vařit pro jednoho nebo prostě rádi vaříte do zásoby? Proč ne. Polévky, omáčky nebo rizota můžete bez obav vakuovat a mít je připravené na dny, kdy se vám nebude chtít vařit. K tomu se skvěle hodí například plastové vakuové dózy Zwilling nebo skleněné vakuové dózy od stejné značky. Jsou dostupné v různých velikostech a jsou navíc vzduchotěsné. To znamená, že všechny vůně a chutě jídla zůstanou hezky uzavřené uvnitř, i kdyby se vařilo to nejaromatičtější jídlo, které máte rádi. No a samozřejmě se nemusíte bát o jeho vysypání nebo rozlití, třeba kdybyste si ho chtěli vzít s sebou do práce.
Tip: Vakuované jídlo je skvělé i na cesty nebo do práce. Jednoduše ohřejte v mikrovlnce a máte hotovo!
Ořechy, semínka a další suché potraviny
Věděli jste, že vakuování se hodí i pro suché potraviny? Ořechy, vločky, mouka nebo koření. To vše můžete s pomocí vakuování chránit před zkažení, navlhnutím i škůdci. Kromě sáčků jsou pro tyto potraviny ideální i vakuové dózy Dafi SeeYou, které chrání potraviny před ztrátou aroma.
Proč vakuovat ořechy? Ořechy obsahují oleje, které se na vzduchu mohou kazit. Vakuování tomu zabrání a udrží je chutné i několik měsíců.
Chléb, housky i koláče
Ano, i chléb a pečivo lze vakuovat! Stačí si na to jen vzít větší vakuovací sáčky, a váš oblíbený chleba zůstane měkký a chutný po mnoho dnů. Pokud chcete pečivo zamrazit, vakuování zabrání vzniku námrazy a vysušení. Skvělou volbou jsou například vakuovací sáčky o větších rozměrech, které snadno pojmou i celé bochníky.
Jak začít vakuovat?
Pokud vás vakuování zaujalo, určitě se podívejte na Maxxo VM Profi, která je perfektním začátkem. Doplnit ji můžete strukturovanými sáčky a praktickými dózami. Určitě si ho oblíbíte. Časem možná zjistíte, že každá potravina má jiné potřeby, a vakuování vám umožní objevovat nové způsoby, jak uchovávat jídlo déle a s maximální čerstvostí.