Chcete-li si vychutnat tento oblíbený nápoj i dnes, můžete vybírat z celé řady odrůd a typů. Jistě jste slyšeli o odrůdách Arabica a Robusta, které patří mezi nejznámější.
Káva je v současné době tradičním nápojem, který je pro většinu z nás součástí ranního rituálu. Přestože mezi její největší světové producenty patří jihoamerické a středoamerické státy, jako například Brazílie, Ekvádor, Kuba, Mexiko či Venezuela, její původ lze vysledovat v okolí islámské Mekky, kde také v průběhu 15. a 16. století začaly vznikat první kavárny. Do Evropy se první loď s nákladem kávových zrn dostala teprve počátkem 17. století. Náklad byl vyložen na italské půdě a o několik let později vznikla v Benátkách první evropská kavárna. Poté již rozšíření a vzrůstající oblibě tohoto povzbuzujícího nápoje nic nebránilo.
S jakými odrůdami a typy kávy se můžete setkat?
Chcete-li si vychutnat tento oblíbený nápoj i dnes, můžete vybírat z celé řady odrůd a typů. Jistě jste slyšeli o odrůdách Arabica a Robusta, které patří mezi nejznámější. Kromě nich si můžete vychutnat kávu zelenou, cibetkovou či bezkofeinovou.
Odrůda Arabica je vyhledávána gurmány pro svoji jemnou chuť, ale některé odradí vyšší cenou. Její zrna jsou plodem na pěstování náročné rostliny s názvem Kávovník arabský (Coffea arabica). Arabica nadchne jemnou a vyváženou chutí s minimem hořkých podtónů, s lehce nakyslým dozvukem a výrazným aroma. Chcete-li ochutnat opravdu kvalitní kávu se 100% podílem odrůdy Arabica, zaměřte se na produkty české firmy Trobica, konkrétně můžeme v tomto případě doporučit unikátní kávu Trobica Black s čokoládovou chutí. 100% obsah odrůdy Arabica nabízí i produkt mnichovských pražíren Dallmayr řady Prodomo, který se vyznačuje lehkou kyselostí a nezapomenutelným aroma. Zvuk jména italské kávy Illy jistě doputoval i k vám. Produkty pražírny z italského Terstu obsahují kombinace dokonce 9 druhů Arabicy.
Naproti tomu odrůda Robusta vznikla pražením plodů Kávovníku statného (Coffea canephora). Výsledkem je výrazná káva s intenzivní hořkou chutí a až 3x vyšším obsahem kofeinu v porovnání s Arabicou. Díky menším nárokům na pěstování je ve srovnání s Arabicou také výrazně levnější.
K exkluzivním druhům patří tzv. cibetková káva, která se praží z kávových zrn, které prošly trávicím traktem Cibetky palmové, což je drobná šelma žijící v Indonésii velikostí připomínající našeho jezevce. Ta se živí plody kávovníku a nestrávená zrnka jsou společně s jejími výkaly ručně sbírána a upravována. Díky působení trávicích enzymů získají zrna jemnou a méně hořkou chuť, která je gurmány vyhledávaná. Tento druh kávy je však bezkonkurenčně nejdražším na světě.
Chcete-li i při pití kávy udělat něco pro své zdraví, vyzkoušejte kávu zelenou. V tomto případě kávová zrna nejsou opražena a obsahují tak zdraví prospěšné látky. Chuťově připomíná tento druh kávu spíše vzdáleně. Mnohem více se blíží k zelenému čaji. Dobrou zprávou pro ty, kteří by rádi zredukovali svoji hmotnost je, že tato káva urychluje metabolismus a zabraňuje vstřebávání cukrů.
S bezkofeinovou kávou je to stejné jako s nealkoholickým pivem. Obojí obsahuje minimální procento kofeinu či alkoholu. Kofein je z kávy uměle odstraňován. Nejčastěji se tak děje s pomocí chemických látek, které však zůstávají v zrnech a ovlivňují výslednou chuť nápoje.
Které parametry ovlivňují chuť kávy?
Na výslednou chuť a vůni vašeho šálku kávy mají kromě kvality kávových zrn vliv také jejich čerstvost, země původu a intenzita pražení.
- Sledujte kvalitu kupované kávy
Při výběru kvalitní kávy sledujte, zda obsahuje celá zrna bez přítomnosti úlomků a světlých nedopražených či tmavých přepražených zrn. Všechna zrna by měla mít přibližně stejnou velikost a barvu. Káva by v sobě neměla obsahovat nečistoty, kamínky, úlomky větviček a podobně. A samozřejmě by měla intenzivně a stejnoměrně vonět.
- Jak poznáte čerstvou kávu?
Čerstvost kávy se při nákupu posuzuje velice složitě. V případě, že kupujete kávu balenou, je jedinou možností odhadu čerstvosti kávy datum její spotřeby. Čím déle v budoucnosti se pohybuje, tím bude pravděpodobně káva čerstvější. Jestliže můžete při koupi balení otevřít či kupujete kávu váženou, je situace o poznání jednodušší. Čerstvá káva se vyznačuje velice silnou vůní. Naopak kávová zrna pražená před dlouhou dobou vydávají minimální vůni a na povrchu jsou mírně mastná. Jestliže si můžete nechat před zakoupením připravit z vybraných zrn šálek kávy, určitě to využijte. Čerstvost kávy tak odhadnete nejlépe. Nedávno upražená zrna se v porovnání s těmi staršího data velice snadno melou a výsledný nápoj silně napění.
- Intenzita pražení ovlivňuje výslednou chuť nápoje
Míru pražení lze zjistit z obalu kávy, případně při koupi vážených zrn by vám ji v dobrém obchodě měli u každého druhu sdělit. Pražení ovlivňuje výraznou měrou chuť kávy. Tmavá zrna byla pražená delší dobu a lze od nich očekávat intenzivní hořkou chuť. Naopak světlejší kratší dobu pražená káva se vyznačuje kyselejší chutí s ovocnými podtóny. Pro všechny případy existuje ještě středně dlouho pražená káva, v níž se hořkost i kyselost pohybuje ve vzájemné rovnováze.
- Ptejte se i na zemi původu
Svoji roli v kvalitě kávy hraje kupodivu i země jejího původu. Vlivem různého podnebí a způsobu pěstování lze získat i ze stejné odrůdy kávu různé kvality. Nejlepší Arabicu vyváží tradičně Kolumbie. Brazílie produkuje kromě Robusty i Arabicu, ale její chuť je ve srovnání s tou Kolumbijskou mnohem drsnější. Tradičním producentem a vývozcem odrůdy Robusta je pak jihoasijský Vietnam.
- Jak nezničit chuť a aroma kávy
Chlor obsažený ve vodě z vodovodu ničí chuť a aroma kávy. Pro její přípravu je ideální použít buďto vodu z filtrační konvice (moka konvička, french press, vacuum pot atd) nebo u kávovarů používat přímo filtr. Změkčená voda (filtrovaná) také snižuje energetickou spotřebu kávovaru a zvyšuje životnost přístroje. Vodní kámen, který je obsažený ve vodě z vodovodu totiž obaluje topné těleso a to má za příčinu zvýšenou spotřebu a snižuje funkčnost kávovaru.