Na doma, do školy i na výlety. Připravte si zdravé a chutné svačinky do krabiček a vakuových dóz, ve kterých vydrží čerstvé mnohem déle.

Rána jsou hektická a večer jste po celém dnu zase unavení. Na dlouhé přemýšlení nad tím, co zabalit dětem do školy nebo pro sebe do práce na svačinu pak už nezbývá ani síla, ani nálada.

Naštěstí existují praktická řešení, jako jsou různé krabičky, vakuové dózy a sáčky, které usnadní život a pomohou s přípravou jídel, která budou zdravá, chutná a vydrží čerstvé až do doby, než je děti vytáhnou z aktovky nebo z batohu na výletě.

Proč si pořídit vakuové dózy a sáčky?

Vakuové dózy a sáčky jsou pomocníci, kteří ve vaší kuchyni najdou 100 a jedno využití. Možná je pravidelně používáte pro uskladnění potravin ve spíži, ledničce nebo v mrazáku, ale hodit se vám můžou i jinak. Jejich tajemství spočívá v odsátí vzduchu z krabiček pomocí vakuové pumpičky. To dokáže výrazně zpomalit kažení potravin, ať už je skladujete kdekoliv. Díky tomu nejen prodloužíte trvanlivost jídla, ale také lépe zachováte jeho chuť a vůni. Navíc, s chytrou mobilní aplikací Zwilling Culinary World a QR kódem na každé vakuovací dóze a sáčku značky Zwilling, máte vždy přehled o tom, co v lednici a mrazničce máte. Aplikace vás dokonce upozorní na blížící se datum spotřeby, pomůže vám s plánováním nákupů a navrhne recepty z uskladněných potravin. Už žádné zbytečné plýtvání a vyhazování zkaženého jídla, na které jste zapomněli. Od teď budete vždy vědět, co máte a kdy to musíte spotřebovat.

S vakuovými dózami ušetříte čas i při přípravě školních svačin

Jednou z největších výhod vakuových dóz je úspora času. Představte si, že si můžete připravit svačiny třeba i na týden dopředu. Ovoce a zelenina, které běžně během pár dní vadnou a ztrácejí svou čerstvost, si je díky vakuovým dózám uchovají mnohem déle. Stačí si naplánovat několik variant svačin, najednou si je připravit ve chvíli, kdy máte čas. Ráno už jen sáhnete do ledničky a jste připraveni na celý den.

Jak vlastně vakuové dózy udržují chuť ovoce a zeleniny

Ovoce a zelenina jsou základem každé zdravé svačiny. Ale takové jablka, papriky, okurky a další už druhý den ztrácí svou křupavost a chutnají spíš jako houba. Ale ne s vakuovými dózami. Díky absenci vzduchu se snižuje obsah kyslíku uvnitř nádoby. Kyslík je hlavním důvodem oxidace, která způsobuje ztrátu chuti, barvy a nutričních hodnot u potravin. Bez přítomnosti kyslíku se oxidace výrazně zpomalí. Zároveň se v prostředí s nízkým obsahem kyslíku méně množí bakterie a plísně, které způsobují zkažení potravin. Tím prodlužíte trvanlivost ovoce a zeleniny. Vakuové dózy také pomáhají udržovat správnou vlhkost a ovoce a zelenina tak vydrží svěží, nevysychá a neztrácí svou chuť. Díky hermetickému uzávěru nemůže vzduch ven ani dovnitř a to brání úniku aroma a zároveň vstupu nežádoucích pachů z okolí, které dokážou nepříjemně ovlivnit chuť.

Vakuové sáčky jako univerzální pomoc pro každodenní potřeby

Vakuové sáčky jsou skvělou alternativou k dózám.  Lépe se přizpůsobí jak svému obsahu, tak vaší tašce nebo šuplíku v mrazáku a jsou tak skladnější. Právě takové sáčky jsou přímo dokonalé pro svačinky do batohu nebo kabelky. Navíc je můžete používat opakovaně.

Na co můžete použít vakuové dózy a sáčky

  • Mražené ovoce a zelenina: Pokud máte rádi smoothie nebo máte přebytky ze zahrady, naplňte si vakuové sáčky směsí ovoce a zeleniny a dejte je do mrazáku. Když si pak chcete narychlo připravit zdravý koktejl plný vitamínů nebo budete potřebovat zeleninu do vaření, stačí sáhnout do mrazáku a jako když najde.
  • Sendviče a pečivo: Vakuové sáčky jsou perfektní pro zabalení sendvičů a pečiva. Vaše oblíbené celozrnné rohlíky zůstanou čerstvé a nadýchané i několik dní.
  • Zbytky potravin nemusíte vyhazovat: Zbytek omáčky od oběda, těstovin, polévka nebo i zákusky. V dózách v lednici vydrží déle a nevylijí se.
  • Rychlé marinování masa: Díky vakuu pronikne koření a marináda rychleji do masa, stačí 30 minut.
  • Sous-vide: S vakuovými sáčky můžete vařit moderní metodou sous-vide a vyzkoušet něco nového.
  • Ochránění aroma kávy: Díky hermetickému uzávěru, káva neztrácí své aroma ani nepřejímá pachy z okolí. Skvělé pro uskladnění kávy ve spíži nebo mrazáku.

Vakuové dózy pro uskoladnění tekutých potravin

Vakuové dózy nemusíte používat jen na „tvrdé“ potraviny. Můžete v nich skladovat i tekutiny. Ať už jde o polévky, omáčky, nebo oblíbené koktejly, dózy je ochrání a jejich trvanlivost prodlouží úplně stejně. Díky odsátí vzduchu z nádobek s tekutinami, nedochází k oxidaci, která ničí chuť nebo způsobuje zkažení. Bez přístupu vzduchu se také snižuje riziko růstu bakterií. To je nesmírně důležité právě u potravin, jako jsou domácí omáčky nebo polévky. Navíc v nich budou bezpečně uzavřené a nevylijí se. To se hodí například pro uložení zbylé polévky v ledničce, nebo když si chcete s sebou vzít do práce třeba těstoviny s omáčkou. Vakuové těsnění obsah hermeticky uzavře, udrží svůj obsah bezpečně uzavřený a nemusíte se bát jeho vylití.

Jak čistit krabičky a dózy a zbavit je zápachu

Někdy se může stát, že některé potraviny zanechají v plastových krabičkách zápach nebo dokonce skvrny.

  • Odstranění zápachu: Naplňte krabičku roztokem vody a jedlé sody, nechte působit několik hodin nebo přes noc a poté důkladně opláchněte.
  • Dezinfekce a odstranění skvrn: Když si se skvrnami neporadí běžný jar a houbička, použijte směs octa a vody. Ta nejenže odstraní skvrny, ale také dezinfikuje krabičku.

Skleněné dózy mají výhodu v tom, že jsou odolnější vůči skvrnám a pachům, lépe se čistí a navíc jsou šetrnější k životnímu prostředí. Plastové krabičky jsou na druhou stranu lehčí a vhodnější pro děti, ale někdy je potřeba je důkladně očistit.

Ať už připravujete svačiny do školy, skladujete přebytky v mrazáku, organizujete potraviny ve spíži, s vakuovými krabičkami a sáčky si ušetříte čas, zachováte déle chuť potravin a předejdete zbytečnému plýtvání.



Související produkty