Nezapomínáte v létě na dostatečné přísun tekutin

Léto je tady a s ním přichází i parné dny, kdy je víc než kdy jindy, potřeba dbát na dostatečný pitný režim.

Hydratace organismu je důležitá během celého roku, ale horké dny a žhavé slunce mohou velice rychle způsobit dehydrataci, která má nepříznivý dopad na tělo i mysl. V extrémních případech může vést dokonce k vážným zdravotním problémům. Proto věnujte pozornost svému pitnému režimu, především během léta, kdy naše tělo ztrácí víc tekutin než obvykle.

Proč je hydratace v létě tak důležitá?

V létě je naše tělo vystaveno vyšším teplotám než po zbytek roku. Kvůli tomu se samozřejmě také víc potíme. Není to nic zvláštního. Pocení je přirozený způsob, jakým se tělo ochlazuje, ale také tím pádem ztrácí hodně vody a elektrolytů. Pokud tuto ztrátu nevyrovnáme, můžeme si tím přivodit dehydrataci, která se projevuje únavou, bolestí hlavy, suchou kůží a závratěmi. V létě nejsou výjimkou ani kolapsy způsobené působením kombinace slunce, vysokých teplot a nedostatku tekutin. Nejvíce ohroženými skupina jsou přitom malé děti a starší lidé.

Kolik tekutin bychom měli vypít?

Obecné doporučení je vypít alespoň 2 litry vody denně, ale v horkých dnech nebo při zvýšené fyzické aktivitě bude vaše tělo potřebovat pravděpodobně ještě o něco víc. Dobrý ukazatelem, který vám jasně napoví, zda netrpíte nedostatkem tekutin, je barva moči. Ta by měla být světle žlutá. Tmavší barva značí nedostatek tekutin. Věnujte pozornost svému tělu. Pokud se cítíte malátně nebo máte zkrátka sucho v ústech malátně nebo máte zkrátka sucho v ústech, je dobré se raději hned napít a nečekat na další symptomy.

Není voda jako voda

Ano, skutečně je velký rozdíl mezi běžnou vodou z vodovodu, balenou a filtrovanou vodou, ačkoliv se můžou jevit na první pohled stejně, je v nich velký rozdíl. Voda z vodovodu je obvykle k pití vhodná, ale může obsahovat chlor a další látky je dražší a méně ekologická, které ovlivňují její chuť a kvalitu. Balená voda je často považována za čistší a může být obohacena o minerály a elektrolyty, ale je také dražší a kvůli plastovému odpadu méně ekologická. Filtrovaná voda, například pomocí Brita filtrační láhve, nebo filtrační konvice, nabízí kompromis – odstraňuje nečistoty a zlepšuje chuť, přičemž je cenově dostupná a šetrnější k životnímu prostředí.

Nejlepší nápoje pro udržení správné hladiny vody v těle

  1. Voda: Absolutní základ. Nejlepší a nejdůležitější prvek pro náš organismus, který zkrátka ničím nenahradíte. Pokud vám však čistá voda nechutná nebo ji nejste zvyklí pít, zkuste si ji ochutit plátky ovoce nebo bylinkami jako je máta či meduňka.
  2. Kokosová voda: Ačkoliv není u nás tolik známa, je dobré si ji občas dopřát. Obsahuje přirozeně vyskytující se elektrolyty jako draslík a sodík, které pomáhají s rehydratací těla.
  3. Bylinné čaje: Například vychlazený mátový nebo heřmánkový čaj, podávaný s ledem a citronem, jsou skvělou alternativou, i pro ty, kteří vůbec čaj rádi nemají.
  4. Ovocné šťávy: Zředěné vodou jsou také dobrým zdrojem vitamínů a tekutin. V nezředěné podobě nezřídka obsahují velmi vysoké množství cukru a není tak dobré je pít ve velkém množství.

Praktické tipy pro dodržování pitného režimu

  • Mějte vodu vždy po ruce: Investujte do kvalitní filtrační láhve, například Brita filtrační láhve, díky které budete mít po ruce neustále zásobu čisté filtrované vody.
  • Nastavte si upomínky: Moderní technologie nám umožňují nastavit si na telefonu upomínky, které pravidelně upozorní, že je čas se napít.
  • Pijte před jídlem: Sklenice vody před jídlem nejen pomáhá s trávením, ale také zajistí pravidelný přísun tekutin v průběhu dne.
  • Experimentujte s nápoji: Připravujte si domácí limonády a smoothie, které nejen dodají potřebné tekutiny, ale také skvěle chutnají a v horkém létě osvěží.

Recepty na osvěžující letní nápoje

Citrónová limonáda s mátou

  • Suroviny: voda, citron, čerstvá máta, med nebo agáve sirup
  • Postup: Smíchejte všechny suroviny ve džbánku, přidejte led a nechte chvíli odležet.

Melounové smoothie

  • Suroviny: meloun, jogurt, med, lístky máty
  • Postup: Vše rozmixujte dohladka a podávejte vychlazené.

Okurková voda

  • Suroviny: voda, plátky okurky, citron, lístky máty
  • Postup: Vložte všechny suroviny do džbánu s vodou a nechte několik hodin v lednici.

Závěrem bychom rádi zdůraznili, že je důležité pít pravidelně a nečekat, až budete mít pocit žízně. Vyberte si nápoje, které vám chutnají, a mějte je vždy po ruce. A nezapomeňte na kvalitní filtrační láhve, které si s sebou můžete vzít na cesty, do práce i na sport. Užijte si léto a nezapomeňte na dostatek tekutin.



Související produkty